Jumaat, 17 April 2009

Perlukah JIM ditransformasikan kepada Parti Politik ?

Cuba lihat siapa yang anda kenal? Ustaz Sabawi Awang, Abdul Latiff dan Cikgu Rusli Hashim muda-muda dahulu di Teluk Bayu, Sungai Batu Teluk Kumbar.


Transformasi atau perubahan merupakan lumrah penghidupan. Setiap yang 'baharu' akan berubah. Berubah dari satu bentuk kepada yang lain. Berubah dari satu sikap dan sifat kepada yang lain. Kadang-kala perubahan itu perlu dan tidak dapat dibendung seperti manusia itu sendiri. Dari bayi kepada kanak-kanak. Dari kanak-kanak kepada remaja. Dari remaja kepada belia dan seterusnya dewasa, tua dan sebagainya. Dari alam bujang ke alam perkahwinan dan seterusnya beranak-pinak, bercucu-cicit. Tumbuh-tumbuhan, haiwan dan alam ini akan terus berubah. Prasarana dan keperluan juga berubah.

Sebelum aku mengenal JIM, ada satu organisasi "Perkarib" wadah persatuan sukan dan kebajikan. Aku tidak ingat masa dan aktiviti perjalanannya cuma aku ingat ianya digerakan oleh rakan-rakan di kawasan Sungai Ara dan Bayan Baru. Kami kerap main bola, berkhemah (camping), berqiamulail dan sebagainya. Kemudian muncul "Green International", persatuan ala perniagaan. Ahli-ahli digalakkan melabur beberapa RM. Kemudian timbul JIM ( Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia ) di Pulau Pinang dan juga seluruh Malaysia. Terasa hebat bila ada aktiviti, program dan mesyuaratnya yang pelbagai peringkat, daerah, negeri dan nasional. Pendek cerita seterusnya sekarang aku dilantik sebagai Yang Dipertua JIM daerah SPT.

Segaknya YDP JIM SPT siap pakai kod lagi. Ini gambar semasa latihan teknikal di Jepun tahun 1990.

Tentunya bergerak di atas landasan dakwah dan kebajikan ini tidak seberapa ujian-ujian yang mendatang berbanding dengan mereka yang berjuang di bidang politik. Kita ini masih ada ruang yang memberi keselesaan dan kemudahan . Namun setelah berada di persada dakwah selama hampir 20 tahun maka beberapa tanggung-jawab ummah dan masyarakat perlu diberi perhatian. Perjalanan dakwah akan terkesan dengan kemelut kepimpinan daerah, negeri, nasional dan juga peringkat antarabangsa. Mahu tidak mahu keseimbangan amalan "amar maaruf" tidak akan lengkap tanpa penglibatan "nahi mungkar”. Mengajak orang berbuat baik perlu disulami dengan mencegah orang berbuat jahat.

Pergolakan politik yang tidak stabil memberi kesan buruk kepada rakyat. Suasana yang tentu tidak kita ingini. Maka peliharalah hak rakyat nescaya akan terpelihara keamanan negara.

Setelah berkecimpung di dalam arena dakwah sekian lama, banyak kekuatan dan pengaruh telah terbina samada di sudut fizikal atau di sudut spiritual. JIM telah mencungkil dan melahirkan ramai pemimpin yang cemerlang dan berketerampilan. Mempunyai jawatan kuasa atau sayap yang beroperasi dengan amat baik. JIM sebagai wadah yang seterusnya menjana institusi yang baik seperti tadika, educare, sekolah dan beberapa syarikat sokongan yang terhasil untuk memenuhi tuntutan keperluan masyarakat setempat.

Ini mungkin muka-muka baru di dalam kepimpinan negara. Bermula dari pimpinan NGO dakwah kita transformasikan kepada pimpinan politik.

Dalam pandangan saya dengan rekod yang baik ini tidak mustahil di suatu masa yang sesuai JIM akan ditransformasikan dengan lebih hebat lagi ke arah menjadi salah satu partai politik yang diterima ramai dan berwibawa, insyaAllah. Maka di saat itu kita doakan semoga senario politik negara akan bertambah murni dan sudah pasti akan dapat memayungi negara dengan amat baik sekali. Maka mari kita fikir-fikirkan perkara ini.

Bersiapkah kita dikala itu?

1 ulasan:

gandasura berkata...

Tak perlu JIM ditukar kepada parti politik tapi kalau buat parti politik yag baru dan disertai orang-orang JIM itu lebih baik.. JIM tetap NGO dipenjurunya...dan parti politik untuk penjuru yang lain...sekadar pandangan