Jumaat, 29 Mei 2009

Laporan Hari Keluarga JIM Pulau Pinang 2009Penasihat program Mr AidiAJK JIM PP, sedang mendaftarkan keluarga beliau. Beliau juga telah bernasib nasib telah terpilih sebagai keluarga bertuah.Pendahuluan
Hari Keluarga JIM Pulau Pinang 2009 merupakan satu program yang istemewa bagi warga JIM Pulau Pinang kerana menerima sokongan padu semua daerah dari semua peringkat. Terima kasih kepada semua yang terlibat dari depan hingga belakang dan yang turut mendoakan program ini. Tidak ada ungkapan yang lebih baik melainkan semoga Allah SWT saja yang akan menganjari kita semua.


Walkathon acara yang paling menarik dibawah kendalian sdr Zulkar9. 10 hadiah terpantas dan 2 hadiah bertuah telah disediakan.


Pada hari itu dapat dilihat hubungan "hubbul akh" atau hubungan saudara memang setia ada disanubari semua cuma kekadang kita agak segan hendak dipamerkan. Maaf jika ada kekurangan dari semua sudut. Banyak lalat merupakan satu nikmat yang juga istemewa kerana kita banyak bersabar dan bertolak-ansur.

Dari kiri; YDP JIM TL Hj Taupek, YDP PP Ir Hj Jamaluddin & SUA Hj Nahar meemriahkan lagi kemesraan Hari Keluarga ini.


Matlumat
Tarikh : 9 Mei 2009 hari Sabtu.

Jam : 8.00 – 1.00 Tghari.

Tempat : Di Empangan Mengkuang. Bukit Mertajam.

Penglibatan semua Daerah. (BD / TL / SPT / SPU / SPS)

Penyertaan : 40 Keluarga & 6 individu anggaran keseluruhan 126 orang

Penganjur : JK Kebajikan Kekeluargaan JIM Negeri Pulau Pinang

Anak-anaklah yang paling seronok bersukaneka yang dewasanya pun apa kurangnya.


Objektif

Satu program mudah dan santai (very lite & easy).

Merasai impaknya untuk seluruh daerah.

Pertingkatkan ikatan dan ukhuwah keluarga jamaah yang Rabbani

Jawatan kuasa kecil

Penasihat : Aidi Ahmad Dewa

Pengarah dan Setiausaha : Rusli Hashim

Bendahari & Teknikal : Hj Atan

Sukaneka : Adenan Dahalan

Persembahan & Jurukamera : Mohd Tuah

Walkathon : Zulkarnain Ahmad

Kebersihan & masalah lalat : AmerEfendi

Pendaftaran & Hadiah : Mimun Jana

Makanan & Kerusi/meja : Ahmad Baharudin

Pengerusi Majlis : Ariff Budiman

Acara simpanan (bila hujan) : Dr Roslan

Banner : Hj Roslan Ramli

Senaman Silat : Rusli Hashim

Tazkirah : Dr Danial Zainal Abidin


Aturcara

7.30 pagi – Pendaftaran & Senam Silat

8.00 pagi – Walkathon

10.00 pagi – Sekaneka

11.00 pagi – Persembahan

12.00 t/h – Tazkira Perdana

12.30 t/h – Penyampaian hadiah

Rumusan

Program ini berjaya menghimpunkan semua peringkat keluarga JIM Pulau Pinang. Cuma pada awal pagi itu hujan lebat dan program telah ditunda satu jam kemudian. Acara walkathon sejauh 3 km menjadi satu acara yang induk dan hangat dipertangdingkan. Acara ini melibatkan penyertaan berbentuk berkumpulan tiga peserta dari satu keluarga.


Dengan menijau ke tempat lokasi terlebih dahulu dapat membuat persediaan yang sewajarnya. Masalah lalat seperti yang dirancang telah ditangani dengan baik oleh Amer Efendi dan JIM TL dengan menyediakan beberapa perangkap lalat tetapi masih ada lalat yang tidak mampu dihapuskan 100 peratus. Namun dengan membekalkan makanan secara bungkus banyak membantu mengurangkan kehadiran lalat ini.


Semua daerah telah mendapat hadiah masing-masing dan dari kedudukan pertama keseluruhan hingga kelima. Hadiah-hadiah untuk walkathon dan cabutan bertuah telah memberi satu keriangan yang tidak terhingga kepada yang bernasib baik. Hadiah-hadiah ini sengaja dibanyakkan untuk memberi kepuasan kepada semua para hadirin.


Hebahan sebulan awal daripada YDP JIM PP Ir Hj Jamaluddin pada 13 April 2009 telah memberi persediaan yang mencukupi kepada AJK dan semua daerah. Kehadiran tokoh-tokoh besar JIM seperti Hj Nahar Mohd Nor Setiausaha Agong, Dr Danial Zainal Abidin dan Hj Mohd Rashid Hasnon Mantan YDP Negeri telah memeriahkan lagi program ini. Perhimpunan keluarga-keluarga duat dalam JIM ini telah mencapai objektif program dan diharap menetapi kehendak KPI RJIM2.


Terima kasih kepada JIM Negeri Pulau Pinang kerana memberi peluang daerah SPT untuk menjadi tuan rumah. Terima kasih kepada AJK kecil dan YDP-YDP daerah yang turut membantu. Terima kasih kepada semua yang melibatkan diri secara lansung dan tidak lansung.


Cadangan masa depan

Program sebegini harus diteruskan lagi menjadi agenda tahunan . Digilirkan tempat mengikut daerah. Jika ada peluang digabung dengan badan, jamaah atau pertubuhan yang lain. Mungkin dengan jabatan kerajaan yang sesuai.


Agihan tugas mengikut daerah memudahkan dan mengurangkan bebenan yang mungkin ada. Faktor cuaca seperti berkemungkinan hujan harus dilihat dengan menyediakan tempat atau dewan dan aktiviti alternatif yang sesuai.


Disediakan oleh :Rusli Hashim

Tiada ulasan: