Khamis, 27 Ogos 2009

Ramadhan AL Mubarak 2

Ya Allah samapaikan hajatku untuk pergi dan menuaikan haji di Baitullah. Semoga Kau permudahkan aku untuk berusaha kepadanya.

Barangsiapa berpuasa Ramadhan dengan keimanan dan mengharap pahala (keridhaan) Allah, maka diampuni dosa-dosanya yang terdahulu.
(Hadis riwayat Bukhari)

Barakallah. Beruntunglah mereka yan benar-benar berpuasa, puasa perut, puasa mulut dan perkara-perkara yang membatalkannya. Ditambahkan dengan solat-solat sunat seperti solat sunat rawatib (sebelum dan selepas solat fardhu), solat sunat dhuha dan solat sunat tarawikh.

Banyakan menyumbang dan bersedekah mudah-mudahan Allah SWT memberkati kita semua. Mengurus sumbangan bagi pihak tertentu, sama-sama mendapat ganjarannya insyaAllah.

Membaca Al Quran dan bersedekah merupakan amalan terpuji. Nah ! minggu ini musim kita mendapat ‘gaji’ pastikan pertamanya jangan lupa asingkan untuk zakat fitrah dahulu dan kemudian sedikit sumbangan untuk kita bersedekah. Sedikit pun bagus jika banyak lagi bagus namun pastikan telah beres perkara-perkara wajib seperti hutang-piutang dan sebagainya.

Semoga beroleh ganjaran berganda yang Allah SWT janjikan kepada orang-orang yang berpuasa. Selamat mengerjakan ibadah di bulan Ramadhan Al Mubarak.

Tiada ulasan: