Ahad, 1 Mac 2009

PATT Ahad 1 Mac

Catatan: abu hanifah

Ada PATT pagi Ahad 7.30 pagi di Mengkuang Dam. Begitu sms yang aku terima semalam. PATT adalah program riadah mingguan untuk ahli JIM SPT khususnya dan sesiapa yang berminat, amnya. Biasanya kalau aktiviti di Mengkuang Dam ini berjogginglah. Habis jogging kami akan berkumpul di bawah pokok dan makan bersama sambil bertanya khabar dan berbincang tentang perkembangan semasa.

Orang 'lama' seperti aku ini kalau berjogging seeloknya berjogging secara santai. Berlari-lari anak sekadar untuk test drive jantung yang dah lama bekerja dalam mood selesa. Lagipun untuk mengelakkan lutut dan kaki dari tercedera. Lainlah kalau memang sportman.

Paling bagus membuat senaman ringan dahulu untuk meregangkan otot-otot yang semalaman berihat. Kalau berjogging pula seeloknya bernafas melalui hidung dan menghembuskannya melalui mulut. Hembusan nafas biarlah keluar dari dalam rongga dada.

Selalunya muka-muka yang datang berPATT ini muka yang regular. Kebanyakan di kalangan AJK JIM SPT dan dimeriahkan lagi bersama anak-pinak mereka. Sesekali baru ada sahabat lain yang join.

Program PATT memang gah di mata JIM daerah lain. Dari program PATT inilah lahirnya ilham mengujudkan ROV ( Rintis Outdoor Venture ).

Secara dasarnya pengisian PATT mudah sahaja;

1. Pengurus PATT - eg: Ahmad Baharudin menetapkan lokasi dan tarikh serta sms
2. Riadah - jogging atau gotong royong atau ziarah
3. Makan - pot luck style atau singgah dimana-mana kedai makan
4. Bersembang
5. Kehadiran tidak jatuh wajib tetapi di galakkan

Yang paling penting ialah istiqamah, saling bersangka baik dan faham memahami.

Ramai orang pulak di Mengkuang Dam pagi ini. Aku sempat melihat sekumpulan peminat foto mengambil gambar bunga kertas yang berwarna pink sedang kembang mekar di sepanjang jalan masuk.

Jam 9 aku bersiap balik setelah berihat menurunkan suhu badan yang panas dan berpeluh.

Singgah di Masjid Kg Mengkuang untuk solat Dhuha. Muga-muga Allah rahmati usaha kami ahli-ahli JIM dalam memartabatkan syariat Islam pada tahun 2020.

Tiada ulasan: