Selasa, 30 Jun 2009

Seminar Menangani Isu-isu Wanita Islam (SMIWI) 2009

Diantara barisan AJK SMIWI yang gigih berusaha memastikan seluruh perjalanan seminar berjalan lancar.

Seminar Menangani Isu-isu Wanita Islam (SMIWI) 2009 telah dilansungkan dengan jayanya di Dewan Mahligai Kencana, Bangunan PERKESO, Seberang Jaya pada 28 Jun 2009 . Alhamdulillah , penyertaan peserta amat baik dengan kehadiran melebihi 130 orang. Jumlah ini telah mencapai sasaran penganjur. Sebanyak 12 gerai telah disediakan terdiri dari gerai usahawan kecil, ibu tunggal, OKU dan rakan-rakan Wanita JIM.

Para peserta SMIWI sedang memberi tumpuan. Mereka terdiri daripada ahli-ahli JIM, guru, pelajar dan orang ramai.

Seminar ini bertemakan “Halalan Toiyiba Memperkasakan Ekonomi Ummah” dengan berpaksikan 3 objektif utama. Pertama ialah untuk menjelaskan konsep Halalan Toiyiba yang sebenar mengikut Al Quran dan Sunnah. Kedua ialah untuk menyediakan alternatif bagi membina jaringan ekonomi wanita Islam demi meningkatkan sumber pendapatan keluarga. Ketiganya ialah untuk memperkasa dan meningkatkan daya saing ekonomi wanita Islam sebagai persediaan menghadapi krisis ekonomi negara dan dunia.

Ibu tunggal dan orang kurang upaya (OKU) turut memberi sokongan untuk bersama di dalam seminar ini.

Keseluruhan seminar ini berjalan lancar walaupun di saat akhir pihak YAPEIM tidak dapat hadir untuk memberi ucaptama dan perasmian kerana masalah yag tidak dapat dielakan. Namun TYDP JIM Negeri Pulau Pinang, peguam Mustafa Basri telah mengambil alih dan menyempurnakan ucapan dan perasmian tersebut.

Pada sesi pembentangan kertas kerja pertama: Halalan Toiyiba Cabaran Kesuburan Iman oleh Dr Md Roslan Hashim telah membuka minda dan sedikit sebanyak menjelaskan konsep Halalan Toiyiba yang sebenar dengan begitu luas. Menyangkal pandangan sempit dan remeh oleh kebanyakan orang ramai.

Seterusnya Pengarah Urusan HPA, Tn Hj Ismail Ahmad membentangkan Kertas Kerja Kedua yang bertajuk Halalan Toiyiba Memperkasa Ekonomi Ummah. Penceramah telah memberi penekanan kepada kepentingan usahawan Muslim mengeluarkan produk halal dan baik tanpa bergantung dengan non- Muslim apatah lagi produk Zionis dan sekutunya. Beliau juga menekankan kepentingan jaringan perniagaan umat Islam agar tidak terbelenggu dengan masalah pemasaran produk ; yang akhirnya akan menyebabkan banyak syarikat Bumiputera gulung tikar. Pengalaman beliau berkecimpung selama lebih 25 tahun dalam Industri Halal telah banyak membantu petani, usahawan kecil, ibu tunggal ,anak yatim dan OKU.

Sesi seterusnya, perkongsian kejayaan Pengarah Urusan Early Learning Centre (ELC) Pn. Mahayati Ibrahim dari Johor. Perkongsian yang sangat bermanfaat terutama bagi mereka yang bekerja atau berlatar belakang kan perguruan . Mengendalikan belasan buah tadika dan taska dengan lebih seribu pelajar merupakan satu kekuatan yang ada pada ELC. Semangat, kesungguhan dan keikhlasan bekerja terserlah pada diri beliau .

Sesi petang diteruskan dengan forum: Peranan dan Cabaran Wanita Dalam Menghadapi Krisis Ekonomi Semasa yang dipengerusikan oleh Dr Lilis Surienty, Wanita JIM PP. Panel-panelnya ialah; Setiauaha Persatuan Ulama Malaysia PP Ust Mohd Nizam Mahshar, Wakil Ibu tunggal Pn Azizah Saari dan Pn. Mahayati Ibrahim ELC. Perkongsian yang menarik, dengan pelbagai persoalan ummat yang tidak berkesudahan khususnya masalah di dalam pasaran produk halal. Walau bagaimanapun, banyak maklumat yang diberikan oleh ahli panel dan juga Dr Lilis yang telah membuat kajian-kajian awal.

Cikgu Rusli Hashim YDP JIM SPT menyampaikan sumbangan kerusi roda kepada salah seorang peserta SMIWI bagi pihak JIM Negeri Pulau Pinang.

Sesi ucapan penutup telah disempurnaka oleh Pn. Mardiana Abdul Rahim Ketua Wanita JIM Pulau Pinang . Diikuti dengan cabutan bertuah dan penyampaian empat buah kerusi roda oleh Pn. Hjh Farihah Abu Bakar dari Wanita JIM PP dan YDP JIM SPT Cikgu Rusli Hashim. Setinggi-tingi penghargaan kepada semua, Exco Kerajaan Negeri, HPA Industries, HPA Musleh, YAPEIM dan para penyumbang. Terima kasih juga kepada semua yang terlibat secara lansung atau tidak lansung.

Dilaporkan oleh :
Ustzh Saliza ZainolTim.
Pengarah SMIWI09/ TPSM WJSPT

Tiada ulasan: