Selasa, 22 Disember 2009

Perutusan Maal Hijrah 1431


Alhamdulillah. Barakallah ikhwah, akhawat serta keluarga yang dikasihi sekelian. Dengan masuknya kita ke tahun 1431H bertambahlah umur kita dan yang pasti kian rapat kita dengan kematian. Semoga di tahun baru ini kita akan meneruskan lagi usaha-usaha dakwah, kebajikan dan tarbiah ini dengan pecutan yang berganda. Walaupun ada pendapat ulama yang kurang bersetuju dengan sambutan sebegini namun dengan mengambil faedah hasil kerjasama berjemaah kita raikan juga sambutan sebegini dengan kadar yang sesuai dengannya.

Nabi Muhammad saw tiada mempraktikan sambutan sebegini namun bukan itu yang hendak dipertikaikan. Ulama dahulu dan kini telah membincangkannya dengan terperinci , rujuk sahaja jika kita berminat.

Adakanlah majlis-majlis doa di akhir dan awal tahun mudah-mudah lembut hati kita ini dan sedar kita akan kehadiran tarikh yang besar ini. Teruskan berdoa di hari-hari yang mendatang agar kita tidak terputus daripada pengharapkan kepada Allah SWT.

Syabas kepada ahli kita di Surau Bukit MinNurul Insaffiah Taman Sentul Jaya, Juru, kerana berjaya mengada Majlis Sambutan Maaal Hijrah dan Qiamulai pada 17 Disember 2009.

Amal yang berterusan walaupun sedikit. Bersyukur dengan dengan apa yang ada. Cerdik dan bijak menangani semua keadaan semampu boleh. Ini formula "ABC" mudah diingati. Bukannya "Air Batu Campur" tetapi istiqamah beramal sambil mensyukur segalanya dan terus tanggani sebarang ketentuan dengan tindakan-tindakan cerdik dan bijaksana. Semoga formula "ABC" dapat membantu kita menambah kekuatan dalaman dan luaran kita.

Wassalam.

1 ulasan:

Insan Marhaen berkata...

muga hijrah akan membuka hati mereka yang ingin perubahan...